tisdag 14 april 2009

Hur man gör en kompost med enkla medel

Hade fördelen att få några pallkragar och de påminner väldigt mycket i konstruktionen av just en kompost som jag såg på Trädgårdsmässan för ett tag sedan.

Grävde en grop där jag ville ha min kompost för att kunna få ner den första pallkragen plant och för att göra det svårare för smådjur att komma åt. Jag har även satt fast två lager med nät i botten för att göra det riktigt finmaskigt just av samma anledning.

Så här ser det ut när nästa krage har kommit på plats.
De fula stubbarna till höger är en schersmin som vi klippte ner grovt för två år sedan när vi byggde förrådet. Det har kommit två små, små skott på det i år så förhoppningsvis kommer det att stå en stå fin buske där igen. (Kom ett förra året men i det strök med när jag drog bort vild kaprifol.)
Till vänster växer rosen New Dawn, vet inte om knopparna syns men den har ett gäng. Den har även svarta ändar på vissa grenar. Någon som kan tala om för mig vad det är för det finns på en annan ros med, bara att klippa bort?

Tredje pallkragen på plats!
Bakom vårat förråd gömms allt möjligt som ni kanske märker men det är även denna delen som just nu blir vitare och vitare för varje dag.

Så här ser den ut när fem pallkragar har kommit på plats samt två gamla hyllplan som lock och en sten som tyngd.

Jag har fyllt den med sånt jag räffsat i hop i trädgården i helgen men kaffesump och aska från kamminen står på tur att blandas i. Andra tips för en kallkompost tas gärna emot.


Ha en riktigt trevlig vårvecka!!

/iKa

10 kommentarer:

Maria sa...

Hallå där!

Min mamma säger att det är bra med äggskal i en kompost... fast jag kan ju inte sånt!

Kram Maria

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Jag har precis pysslat med en till lövkompost. Den blir mycket enkel, jag har 4 lastpallar av mindre modell ocm jag sätter ihop som fyra väggar.

Millan sa...

Jag satte igång min förra året och nu har jag kunnat skicka ut mer än halva komposten till rabatterna, jag var inte tillräckligt noggrann med att findela det jag slängde ner i den.
Jag har hittat en hel del matnyttigt att veta när jag har googlat och precis som du säger så är det bra med lite matresten fast det har jag inte vågat slänga dit för jag är rädd att det ska lukta.

Lycka till med den!

Tinnar och torn sa...

Hejsan!
Vad fint du fått på bloggen. Passar väldigt bra såhär till våren. Gullig historia om ballongen, barn har en skönt avslapppnad inställning till det där med döden för det mesta.
Ha det så bra//Kram Petronella

Kattfot sa...

Härligt med kompost, har ingen själv...har inte fått tummen ur ännu. Hm, kanske dags snart!

Maria sa...

Jag andas en gång i kvarten ungefär. Fast tidigare ikväll andades jag i hundranitti. Samantaget är det väl ändå bra... eller:)

Shit jag är så nervig just nu. Fy! Det ska ju vara kul med sport!

Gahhh

Mia sa...

Även här jobbas det för fullt i trädgårdens alla hörn. Vi har redan ett ställe där vi slänger större grenar och sånt, en isolerad kompost för hushållsavfall. Måste fixa en kompost till trädgårdsavfall också.

Härligt vårigt och fint hos dig!
Kram Mia

Ovala Drömmar sa...

Vilken smart kompost! Det vill jag också ha den dagen jag har hus... Trevlig blogg!

Mvh Veronica

Emma sa...

Hej!
Hur har det gått med komposten?
Jag tänkte att vi skulle göra en härutanför, och jag googlar runt för lite info.
Nu har ni ju haft eran i ett år, så det är ju roligt att följa upp!
Med vänliga hälsningar,
Emma

Ika sa...

Svar till Emma:
Vi har fullt upp med huset så jag har inte hunnit ta hand om komposten i år. Det enda jag kan säga är att den har iaf blivit mer kompakt så något måste ju ha hänt där längst ner i lådan. Borde ju egentligen tömma den så att det som är längst ner får komma högst upp.
Hoppas detta hjälper dig lite.