måndag 25 augusti 2014

Vårt egna Medelhav

Vårt egna Medelhav
Det är helt ofattbart att på bara ett par få år så ser vår trädgård ut så här! Blir så lycklig över hur den har växt över alla tänk bara kanter i år. Kan inte låta bli att kolla tillbaka till i våras när så gärna ville komma i gång och plantera in lite träd i trädgården. Det stod mellan klot körsbär och silverpäron när skrev i april, här


Silverpäron, rosor, stäppsalvia, kantnepeta och timjan
Jag har inte ångrat mitt val med lite lagom rufsiga och gråaktiga silverpäron en sekund. Passar så himla fint i hop med dem övriga medelhavsinspirerande växterna som finns här uppe. Kompleteringen med rosa rosor som jag gjorde något efter alla perenner blev så lyckad att jag har gjort den här rabatten lika dan som den mitt emot men jag har valt rosen Astrid Lindgren istället för Leonardo Davinci (eller Leonardo DiCaprio enligt sambon). Vill så gärna få in olika sorter med rosor så att man kan man känna olika dofter och få fler blommor att studera.

Silverpäron, ros, stäppsalvia, kantnepeta, japansk malört, lavendel och timjan
Här är rabatten som är förlagen till den mittemot. Varför inte göra dem lika när den här så himla vacker! Katten älskar den, han har hittat ett ställe där han kan ligga under en kantnepeta (kattmynta) och ett annat där han får kvistar i perfekt sitthöjd att äta på utan att bli smutsig om rumpan.

Skira, gråaktiga, torktålig underbara blommor
På bilden ser den utan att växa i hop med den stora slänten framför men om man ger den ett par år till så har häcken vuxit till sig. Då ser jag fram emot mindre vind så att Leonardo med sina tunga blommor blåser av i blåsten och ännu varmare zon.

Japansk malört, stenkyndel, olika sorter prydnadsgrä
I våras visade jag en bild på den här planteringen uppifrån. Det var små futtiga fläckar som visades på bilden och hoppet om att få tillbaka förra årets vällande svall med malört kändes inte så stort.

Mitt plats i vårsolen äts upp av malörten under sommaren
Jag tror att malörten trivs i den här mycket torra delen vid huset. Till och med lavendel som har haft det svårt med dem kalla vintrarna de sista åren har hittat ett ställe där dem myser i värmen.

Juli 2012
Till sist en bild från två år sedan när vi spenderade en hel semester med att gräva fram den här underbara platsen! Förstod jag verkligen att det skulle bli så lyckat som det blev?

/Erika

6 kommentarer:

Marina sa...

Det är verkligen ett enormt jobb ni lagt ner på både hus och trädgård. Så fint så!

Kram

Helena sa...

Vilken förändring på dessa 2 år. Er trädgård har verkligen vuxit till sig helt fantastiskt. Bra jobbat och bra val på växter och träd! kram

Taklyftet sa...

Jösses vad fint ni har fått det! Blir helt klart lätt avis!
Tänkte få igång bloggandet igen pga att det kommer börja grävas och byggas igen hos oss from nästa vecka.
Kram Jenny

Millan sa...

Otroligt vilken förändring och vilket jobb ni har lagt ner. Superfint!
Kram

Taklyftet sa...

Ika, du har ju en vacker japansk inspirerad del i trädgården. Jag behöver lite inspiration och jag hittar inte bilder på den, kan du hjälpa mig lite?
Kram Jenny

Anonym sa...

Ika, kan man få info om virkesval och dimensioner på stolpar etc. från farstukvisten? Som jag letat insperation till min egen, er är precis det jag vill ha! Jompe71@gmail.com