|
Farstukvist Juni 2011 |
Så här så farstukvisten ut i juni förra året. Altanen hängde i hop runt huset förr men i och med vår utbyggnad försvann det och vår entra till huset blev lite komplicerad. När vi sedan rev murstocken inne i huset så tömdes denna under altanen så vi har en fin hög under hela farstun att dölja.
|
Farstukvist Augusti 2012 |
Ett år sedan har sambon gjort en trevlig trappa att gå upp för till vårt bästa utrymme den här sommaren. En regnig sommar kräver en uteplats med speciella egenskaper så som tak, infravärme och bekväma möbler.
Vi har även dolt det tegel som vi inte har använts som drenering på tomten. Svart markduk, spalje och en plantering så försvann det.
|
Farstukvist med blivande plantering |
Det kommer att komma ett likadant räcke fram till på farstun som det är på resten. Hade tänkt en buske som inte blir högre än räcket och sedan härligt fjärilsblomster. Några förslag på buske mer än fjärilsbuske? Jag funderade på fläder men den blir aningen för hög.
|
Utgrävt |
Planteringen består inte av samma mur som våra stödmuar. Hör grävdes vi ut formen vi ville ha och grundade med stenflis. Sedan la vi tumlade stenblock och fyllde ut med allmöjlig jord som vi hade liggandes. Inte bästa alternativet för lyckad plantering men det kommer nog gå fint ändå.
|
Lavendel och fjärilsbuskar |
Här är slutresultatet av sommarens första plantering. Härligt att få lite motivation att fortsätta med grovjobbet när man kan få se hur fint det kan bli. Lavendeln är från en plantering vi hade innan i hop med en fjärilsbuske som dog förra året. Hoppas den här busken klarar våra något ojämna vintrar. Kanske en marktäckare vore på sin plats här? Lammöron?
Vi fortsätter att larva runt i leran, mer sol nu så det inte blir så tungt att kratta pleeeease!
/Erika
4 kommentarer:
Åhh jag bara älskar syrenbuddlejan eller fjärilsbuske som den med heter. Tyvärr så har jag med haft svårt att få den att överleva men skam den som ger sig! Jag förälskade mig i den för 12 år sedan när vi va på Bornholm och dom va vidundeligt stora där, tänk om man bodde i skåne med rätt klimat!
Blir kul att följa din fjärilsbuske och ser hur det går!
Lycka till/ Lotta
ilket jobb ni har gjort och gör!!
Jag trodde att min fjärilsbuske hade dött också, men efter ett tag började den skjuta nedifrån igen. Det är vanligt att de fryser ner mycket.
Har de sett smällspirea? Finns olika rödbladiga, bronsfärgade och limefärgade blad. Den är jättesnygg! Physocarpus opulifolius heter den på latin.
Visst är det härligt att se resultatet.
Så är min tanke med att göra i ordning vår tomt.
En bit i taget så den blir klar och kan njutas av.
En annan fördel med att det tar tid är att man hinner tänka igenom alla beslut en gång till eller mer :-)
Nu har jag blivit gärsgårdsfrälst ;-) Har fått till en liten bit mot vägen och nu kan jag tänka mig att göra mer.
Får se om mina grabbar orkar med att sätta fler störar.
Inte i år men nästa kanske
Mitt tips på växt får bli Vipphortensia som jag tror skulle bli jättefin där.
Kram Helene.
Det ser så bra ut så med muren och den bara jorden. Tyder på att det kommer bli roligt jobb för dig framöver när det ska planteras.
Kram
Skicka en kommentar