måndag 4 juni 2012

Cunningham i sjukbädd

Nyköpt April 2008
Man skall kunna erkänna att man kan ändra sig. Jag gjorde det den 17:e april 2009. Jag hade nämligen köpt en rhododendron som jag sagt hela min uppväxt att jag verkligen inte vill ha kvar i mina föräldrars trädgård.

Första blommning 2009
Nu är det så sorgligt att min allra första planterade buske vid vårat hus bor i en egen sjukbädd som ett sista försök att få den att kunna blomma så här fint igen.

April 2010
Den växte verkligen så det knakade dem tre första åren.

Innan klippning April 2011
Men under tredje året och efter att jag köpt en liten rhododendron som sitter upp i bergen till höger sett från detta så blev den så här ledsen. Den vissnar ner bara på ett par månader.

Klippt Maj 2011
Rådet från plantskolan vad att klipp ner allt som är svart och visset på busken. Hur roligt är att det ha den kala skapelsen samtidigt som man bestämd sig för att dra i gång västa planteringarna runt den? 
Jag gör en helt ny rabatt precis nedanför den här upphöjda rabatten där jag planterar in en tredje rhododendron som dem lovade var hur frisk som helst i planbutiken.

Nya skott Oktober 2011
I slutet av förra året hade den tagit sig så här pass men inga knoppar och fortfarande rejält uppätna blad.  Jag gjorde ändå ett försök i vintras med att köra ner bult för att ge extra järntillskott för det har jag lyckats surfa mig till att det kan hjälpa.

Sjukbädd Maj 2012
Bultarna hade inte hjälpt direkt och då den nya plantan mår riktigt kass så var det bara att inse att den kommer inte klara det. Jag åkte då i väg och köpte mig en ny planta av ett helt annat slag för att ha i min asiatisk rabatt som nästan är helt färdig. (Mer om den senare.) Då berättade han för mig att han fått in en sjuk rhododendron och gav mig tipset att gräva upp den och ta med mig in. Sagt och gjort åkte jag i väg till sjukhu.....plantskolan med min rhododendron som fick diagnos alldeles för dålig jord. Jag hade minsann inte använt rhododendronjord när jag planterade den här. Jorå serru det hade jag visst och nej jorden var inte inte billigt fylle. Kan hålla med att mitt planterings hål inte var 1x1m men en helt ny rabatt för övrigt.
Att något äter upp bladen är väldigt svår tatt göra något åt. Men att den klarat sig i ett par år trots näringsbristen som den dåliga gjorden hade var tack vare dess egna knöl som den kom med från början.

Därför bor numera min buske i små pallkragar fylld med 4 säckar rhodisjord och vattnas rikligt. Jag kan ju inte ge upp där här plantan som satt så långt inne hos mig att köpa i första taget.

/Erika, en trädgårdsnörd?

5 kommentarer:

Marina sa...

Oj, den har en innehållstik sjukhusjournal numera den där busken. Jag hade nog gett upp för längesedan om den varit min. Känns som att han på plantskolan var lite oförskämd mot dig som sa det där om dålig jord mm.

Kram o lycka till med sjuklingen!

Taklyftet sa...

Oj vad den blir ompysslad, jag hade nog gett upp.
Kan det vara så att det varit för tort? Rododendron gillar att vara blöta om fötterna och inget kalk.
Hoppas att den frisknar till!

Maria sa...

Tänk,det blir aldrig som man tänkt sig. Men med din omtanke och ditt tålamod kommer den säkert att bättra på sig :-)

Mårtensdrätt sa...

Krya på den, envisa fröken Ika ;), jag hade nog givit upp!
Kramen

Lilla Kråkslottet/ Angelica sa...

Mäh vad tråkigt att det inte riktigt gått bra när du ändå kommit till insikt att det är vad du vill ha! Jag vill också ha men vill först ha en trädgård i rätt höjd så jag slipper gräva om hälften av alla blommor.
Stenen ska vi lägga i ett "rum" i bortre delen av trädgården. Tänker mig även att ha den omkring tex uteplatsen i samma nivå som gräset så det är bara att klippa utan nån kant mot träeet tex. Det känns rätt att den for bo kvar här, om än ute!
Ha en bra dag! KRAM!!