söndag 26 maj 2013

Är plantera att kasta bort pengarna?

Järnek
Det började med järneken och sedan rhododendron som började ändra färg på bladen och tappa bladen.

Rhododendron
Den här vintern har varit tuff på våra trädgårdar och jag är inte ensam men....

Fjärilsbuske
Att se buske efter buske fortfarande stå med helt kala grenar i trädgården man slet som ett djur förra sommaren och nu bara längtar att få njuta av är inte roligt.

Avenbokhäck
5 av 20 avenbokplantor har gröna fina löv på sina få grenar.

Prakthäggmispelhäck
Prakthäggmispeln verkar vara en bättre kämpe trots att den tom står planterat på ett sämre ställe. 5 av 20 har inte löv på sig.

Grå timjan
Ungefär 20 plantor timjan tror jag det blev förra året. 2 av dem är gröna i dag. Är det verkligen rätt marktäckare för vår trädgård?

Bevingad benget
Skall man klippa grenar som har knoppar som inte utvecklats? Lär bli en sned benved om jag börjar klippa.

Bondsyren
En av syrenplantora i vår annars så frodiga häck är helt kal. Varför en hel planta och vissa grenar här av och var? Grannen och jag delar inte syn på häcken så hur skall vi hantera det här problemet på ett rättvist sätt?

Hortensia
Få skott längst ner, glad att det finns liv men det är ju mer synligt att den inte mår bra. Inga härliga stora, vita blommor i år. Låta vara, klippas eller slängas?

Blomsterkornell
Ytterst få skott på hela den här busken. Spara eller kasta? Skall man behöva köpa buskar för flera hundra kronor styck varje år tills någon av dem klarar sig mer än en vinter?

Japansk lönn
Att min japanska lönn inte mår är med helt uppenbart men den här betyder så mycket för mig att jag blir riktigt ledsen om jag måste ta bort den.

Japansk lönn
Min andra lönn mår lika bra som den första. Det verkar gå troll i den här platsen för mina växter. Gör jag något gigantisk fel med min plantor?

Magnolia
Att nyplanterade magnolior inte blommar har jag hört men så här dags borde väl den istället vara täckte med löv? Knopparna ser lite mer fylliga ut än på mina andra buskar så den här har jag mest hopp till.

Är det så här sorgligt att ha trådgård?
/Erika

3 kommentarer:

Helena sa...

Tråkigt med din trädgård, hoppas de tar igen sig och växer sig starkare.

Adaras mamma sa...

Visst har man väl lite garanti när det gäller plantor? Åtminstone häckplantor vet jag att våra gamla grannar fick garanti på. Fast det kanske bara gäller när de är nyplanterade, inte efter en kall, utdragen vinter.

Lycka till!

Marina sa...

Mina hortensior och fjärilsbuskar klipper jag ner till levande ved varje år. Det blir ganska långt ner. De tär naturligt för dem att frysa ner ganska mycket. Framför allt tycker jag att det är så om de är nya.
Min vingade benved ser inte ut som vanligt i år. Gles i bladen. Det blir nog till att klippa lite på den och det är första gången i så fall. Den är några år gammal nu.
Trist att det du köpt inte mår bra.

Kram