torsdag 4 juni 2009

En syrenhäck blir till

Här är platsen som jag och grannen har diskuterat det senaste året. Vi ville båda plantera en häck, grannen hade lite önskemål på vilken typ av häck så vi utgikc från dem. Ett tag var det liguster som gällde men vi ville gärna att den skulle vara lite mer lätt skött vad det gäller klippning och att den växer kraftigt var ett plus så syrenhäck blev det.
Längst upp i bild skymtar en buske och det är en syren som klarat sig under de träd som stått här (körsbärsträd t ex) men som vi gallrat bort. Vi utgick från samma färg, ljus lila när vi beställde våra plantor från Hortogreen.

Runt den 10 maj fick vi hem en kartong med 50 stycken Syringa Vulgaris och några vita stäppsalvia (kunde ju inte låta bli att beställa lite till :-) ) De kom buntade tio och tio i plastpåsar. De såg inte mycket ut så vi var lite rädda för hur det hela skulle sluta.

Pratade med grannen som har stall och vi fick hämta fin fin hästbajs med spån som vi kunde plantera dem i. Detta efter tips från min mor och det hjälpte verkligen de syrenplantorna som fick bo i hinkar hela förra sommaren. Tack mamma ditt råd var guld värt!!

Den 17 maj var det dags att få ner de stackars små liven.
Ny jordfräs införskaffades under våren då svärfars gamla hade gjort sitt efter 50 (?) år. Här preparerar S jorden med ny jord samt hästbajset. Sten och rötter var det vi stötte på men annars var jorden väldigt fin för att stå bland så mycket träd.

Så här blev resultatet, då vi hade väldigt många plantor och sträckan inte blev så lång som vi tänkte för ett år sedan satte vi dem lite sicksack men tätare istället. Ser framför mig hur jag kan fota längs en stor tät lila häck utan att grannen ser mig.

Denna bild är tagen den 25 maj och man kan redan se gröna skott på alla plantor.

Denna bild är tagen på mors dag, 31 maj, och det växer så det knakar i hästbajset. Denna plantan är en av de kraftigaste vi fick, vissa kunde bestå av bara någon enstaka pinne.

Bild lånad från Bioresurs

Detta var nog den stora trägårdsgrejen för i år, nu får vi hoppas på byggandet blir av med.
I morgon är det dags att sätta sig i bilen och åka söder ut. Fikat är fixat har bara inget att packa i!

Ha en gôr go helg om vi inte hörs!!

/iKa

Ps. Har ni bilder av en lila syren häck på era bloggar får ni säga till så kommer jag förbi

6 kommentarer:

Linda V sa...

Det blir jättevackert med en lila syrenhäck så småningom. Men det kan ju ta några år innan den är som i ens drömmar :-) Jag har förresten en syren som ser hemsk ut. Den vid altanen. Måste kapa ner de längsta stammarna, de är säkert 4-5 meter höga och släppa upp det som kommer underifrån. Nu börjar syrenerna att vissna så det är väl snart dags att ta dem...

En helt vanlig människa... sa...

Tja!
Blir säkert jättesnyggt!
Dock måste de klippas ganska mycket de första åren för att bli täta o fina. När vi flyttade in 2004 var våra syrenhäckar väldigt magra... har klippt o gödslat ordentligt varje år o nu är det täta, frodiga o fina...
Lycka till!

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Fint, men syren tar tid, ett par år innan den etablerar sig och vill börja växa, så hav tålamod.

Taklyftet sa...

Det kommer bli jätte snyggt, jag har en syren häck vid sommarstugan men ingen blid tyvärr eftersom jag aldrig lyckas vara där när den blommar.
Snart så bär det iväg!

Linda V sa...

Jag glömde att önska dig en trevlig resa! Hälsa J och G!

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Det kommer säkert att bli jättebra med syrenhäck. Jag går förbi en enorm syrenhäck ibland när jag går hem och just nu doftar den ju helt underbart, men syrenen har ju så fina blad också. Tyvärr ingen bild.
Ha en riktigt fin helg!