onsdag 25 maj 2011

Pergola - Så gjorde vi

Tak
Har visat bilder på hur vi har byggt ut/om vår altan på baksidan genom åren. Nu tänkte jag visa lite mer detaljerat hur vi gjorde vår pergola. Det blir en massa bilder för när vi sökte på Internet saknade vi många närbilder på hur de hade gjort sina pergolor.

Bärlina 195*45
Bärlina på 6,5 meter med 12 st balkskor på. Här blir det det reglar (195*45) som kommer att vila på en likadan bärlina i andra änden.

Bärlina
Den tunna regeln,70*45, är den som kommer ligga allra högst upp till slut.

Stolpar
Här ser man altanen från andra sidan och även den andra bärlinan med tillhörande stolpar.

Stolpar
Altanen är för lång och djup för att klara sin egen vikt så vi har valt att sätta en extra bärlina ca 3,5 meter från huset. Bärlinan får hjälp på mitten av två stycken 95*45.

Vagnsbult
Injackad regel fastsatt med PL400-lim och vagnsbult.

Altangolv
Stolparna tar stöd från marken och har även hjälp med extra reglar i golvkonstruktionen.

Hörselkåpor
Skyddsutrustning är ett måste när man använder snickerimaskiner. Ibland behöver man ta av dem en stund och då är en pergolas reglar bra att hänga dem på. Berget är en bra stöttepelare för vattenpasset.

Snedsågning
Vi har testat oss fram för att få en vinkel på regeln som passar oss så jag har lite svårt att säga några mått eller vinklar.

Matplats
Här är matplatsen i ett hörn mot berget. Värme och ljus har ordnats.

Infravärme
Nu kan vi äntligen få lite varmare utekvällar här på baksidan. Har en terassvärmare med så det ser riktigt lovande ut vill jag säga.
En helt annan kommentar är att våra solcellslampor blåser ner på löpande band nu när vi har halv storm i vindbyarna. Det är därför de hänger på min krukor.

Hide a lite
Över matplatsen har vi satt upp 8 stycken LED lampor som ger ett lite lagom sken.  Lite värmeljus och en lampa på husväggen så kommer man kunna se varandra i sommarmörkret i augusti.

Uttag
Eluttag på en stolpe för grillen så att vi slipper dra kabel tvärsövertomten varje gång vi startar den för vi kör inte med tändvätska.

Vår pergola
Har du en pergola? Lämna en kommentar så kommer fler som söker efter inspiration och kunskap att kunna hitta det på ett ställe.

Till er som har sökt på Internet och kommit hit. Lämna gärna en kommentar och säg vad ni tycker. Har ni fått inspiration och svar på era frågor? Jag har en mailadress högst upp på högersida om ni hellre vill maila mig med era frågor. Jag skall försöka svara så fort jag kan.

/Erika med lite hjälp av sin snickare

5 kommentarer:

Eva Weber sa...

Hej! Så kul att se! Vi har oxå byggt pergola i sommar. Men vi gjorde en enklare "fusk-variant" hehe. Vi sökte inte så mycket info utan körde helt efter hur vi själva kände för. Kan ta lite bilder och maila dig!!!

Eva Weber sa...

OK..."Sommar" kanske var fel ord. Snarare "i år".

Robert Björkenfors sa...

Undrar lite vilket märke och modell det är på led-lampan, funderar på att installera några på balkongen nämligen. :-)

ullrika sa...

Jag tittade tillbaka hit efter att ha spanat kök och badrum hos dig, och så hittar jag det här! Vi har funderat på att bygga pergola i många år, men eftersom den blir på friland (heter det så?) blir projektet lite större. Till att börja med måste vi bestämma exakt var den ska placeras... å där har projektet liksom strandat :)

Jättesnyggt hos er. Och genomtänkt. Gillar!

Martina sa...

MEN VA BRA!! Äntligen en bra beskrivning!!