söndag 29 januari 2012

Fågelräkning

Blåmes och talgoxe
I helgen var det dags för den årliga fågelräkning hos våra fågelbord. Hos ornitologiska föreningen, SOF, hittar ni mer info.
Det här inget jag har gjort innan men nu när man har ett så bra fotostativ var det lite roligt att rigga upp allt i köket och spana på fågelbordet. Jag har inte rapporterat in mina siffror för jag var lite osäker på hur man räknade. Nu har jag två fågelbord och det är klart mer fåglar som är vid det andra. Vid det här kan det vara runt 4 talgoxar och/eller ett par blåmesar.

Vem är du?
Jag har gått och blivit så gammal att jag har införskaffat mig en fågelbok. Den innehåller endast de vanligaste fåglarna vi har här i landet. Just i den här frågan kunde jag inte hitta någon motsvarighet. Någon som vet?
Jag hade rödhakar med men de var inte framme när jag hade kameran laddad så jag vet att det inte är en sådan.

Grönfinkar
 De här fåglarna är väldigt lika de som är på SOFs hemsida men som sagt jag en helt nybörjare på det här. Lite roligt att de visade sig en gång och då alla fyra tillsammans. Dessa brukar inte höra till vanligheterna vid vårt bord.

Koltrast
 Den här krabaten har minst 4 kompisar på våran tomt året runt. På sommaren hoppar de på rad och pickar mask i gräsmattan. På vintern brukar de få äpplehalvor av mig!

Vem är du?
Läste att koltrasthonan kunde vara brun men det stod inget om hennes näbb så jag blir lite fundersam över vad det här är. Den tyckte iaf om äpplen den med. Tuff var den för den jagade bort en koltrast.

Vi hann med lite måleri och sånt där vardagsmat med.
Hoppas att jag får lite hjälp med fåglarna!
/Erika

3 kommentarer:

Helene sa...

Tror den översta blågrå är en Nötväcka och den nedre en koltrasthona.
Jag är helt novis men har en liten pocketfågelbok, smidig att ha med sig på fickan.
När barnen var mindre och frågade vilken fågel vi såg, så kände jag att jag behövde bli lite bättre på det.

Missade detta med fågelskådardag, då vi firat en 20 åring i helgen har det varit fullt upp med det.

Kram Helene

Sandra | Inspirera Mera sa...

Vad roligt, önskar jag visste mer om sveriges djur och natur.

Adaras mamma sa...

Helene har helt rätt!