söndag 8 januari 2012

Sista spiken

Innertak
En liten, liten springa är allt vad som är kvar av de isolerade takstolsfacken. Behövde inte ens kapa någon råspånt på längden för att de skulle få plats. Det är ren tur! Hela innertaket är på plats, från kattvinden heeeela vägen upp till nock. Gott som f-n att slå den sista spiken tror jag gubben tänkte. Takstolarna från TASS är av riktigt, riktigt bra kvalitet så det har varit tungspikat.

Innertak och takfönster
Här är ostliga sidan av taket med dess takfönster. Soffan kommer att vara nere i högra hörnet. En stor, mörk soffa med två liggdelar, en till oss var! Innertaket är av Norrländskt virke och skall inte ha lika många kvistar som vanlig råspont.

Innertak och takfönster
Västliga sidan med två takfönster på höjden. Hoppas att kunna släppa in massa solljus som man ser strålar av när man står nere i trappan och kollar upp mot övervåningen. Då har man fönstret till vänster.
Tankar finns att sätta tapet och kamin mot den väggen som den höga bygglampan står. Återigen något man kommer se när man går upp mot andra våningen och för att inte glömma vad man kommer se från soffan när man sliter blicken från TVn. Har man inte haft TV på 5 år så kommer man sitta där vare sig man vill eller inte den har den kraften i sig!

Innertak och loft
Här ser man loftet från där soffan kommer stå ungefär. Dörren går in till sovrummet och väl där inne kommer man åt badrum och klädkammare. Upp på hanbjälkarna där alla plankor ligger har vi (mest S såklart) krupit runt och spikat panel.

Innertak och loft
Vi har sågat ut för båda nockfönstren, blev lite pricken över i:t på våra gavlar. Här får man lätt plats med två 90 sängar och fortfarande plats kvar. En ruskig höstdag kan jag tänka mig en god bok, läslampa och filt här uppe och bara mysa med regnet mot takpannorna. Nu tror jag dock att det är så väl isolerat att det knappt hörs men ändå....bara grejen!

Innertak och ventilation
Västliga sidan igen med nockfönster och takstolar. Lite roligt igår kväll när vi stod här och spikade. Kände en parfymerad doft helt plötsligt. Liksom inte det som brukar nå en högst upp i nock fullt med isoleringsdamm och sågspån. Men då är det så att det mörka hålet i taket är ett varmlufts utsug och då vår ventilation inte är påslagen sipprar det ut lite behaglig doft från badrummet på första våningen där jag hade tänt ett doftljus. Kommer som sagt suga varmluft härifrån inte blåsa ut stekos om någon framtida gäst undrade.

Innertak
En sista bild från loftet och ner mot allrummet. Här är det trappan ner till hallen där man skymtar julbelysningen på farsturäcket och även S arbetsrum. Slangarna som hänger som elefantsnablar ner från hanbjälkarna är till för spottar som skall lysa upp både upp och ner.
Vi har haft en väldigt bra arbetsplatå där över trappan och vi har just därför heller inte kunnat sätta upp tapeten i hallen. Många saker som hänger i hop och ibland släpper det som en ketchupflaska.

Målning nästa då kanske?!.....sova först bara
/Erika

9 kommentarer:

Villa Nystuga sa...

Vad häftigt med ett loft och härligt att det tunga underarbetet börjar lida mot sitt slut. Nu ser man ju med blotta ögat att det händer saker och plötsligt känns det inte riktigt lika tungt att fixa och dona :)

Adaras mamma sa...

Heja heja! Om tre veckor är ni klara, visst? ;-)

Helene sa...

Wow!
Nu känns det härligt kan jag tro.
Kommer i håg när vårt hus blev Tätt både på utsidan och sedan när det blev Tätt på insidan, då började man kunna se allt framför sig.

Nu gjorde vi inte något slutfinisharbete att tala om i detta hus, men ändå känslan att snart är det nära inflytt är helt underbar.

Har ju gjort det X antal gånger i vårt gamla hus så, jag kan tänka mig hur det känns för er när det inte rasar från väggar och tak :-)

Kram Helene

Anonym sa...

Så mysigt det kommer att bli och vilken fin rymd! Verkar vara riktigt bra kvalitet på trät, (något som man nojar in på efter ett par husbyggen, oj så miljöskadad jag har blivit...)
inget stormfällt virke där inte!
Du, faten fanns massor kvar av på Indiska i fredags, av båda sorterna. Men skynda dig, 7 kr st gör att de går åt...
Må så gott!
Kram Susanne

smultron äro små sa...

Du har en härlig och inspererande blogg och jag småler ofta när jag läser den! därför har du fått en utmärkelse av mig; kolla in min sida och dagens inlägg:)
Ha det fint / Lotta

Anna sa...

Vilken härlig rymd ni kommer att få! Så underbart! Jag är otroligt imponerad över allt det arbete ni lägger ned!

Vad roligt att få se en planritning! Helene har frågat efter våran också! Vi har ju så stora rum att vi tycker det är svårt att göra planlösning av den anledningen! Inte av att de är för litet direkt! Med två våningar på 240kvm finns det lite att ta av.

It's a house sa...

Härligt, glöm inte att fira med taklagsfest bara! Ska bli spännande att se fortsättningen!

It's a house sa...

Härligt, glöm inte att fira med taklagsfest bara! Ska bli spännande att se fortsättningen!

Helena sa...

Oj vad det har hänt saker hos er det senaste året! Och fint blir det. Ni har verkligen jobbat på bra. Ser fram emot nästa årskrönika :) och alla inlägg fram till dess också :) kram