lördag 12 maj 2012

Äntligen har jag fått gräva

Trådgårdens norrsida
Jag skulle egentligen inte men det blev så ändå. Jag vill ju så gärna att trädgården skall börja göras om så att den blir lika fin som huset. Någonstans som det går att jobba utan att en grävmaskin måste kollas in är på baksidan. Så en kväll rullade jag ut ritningen igen och bestämde mig för att fortsätta kring den asiatiskadelen på baksidan av huset.

Ny plantering
Temat fortsätter med växter som inte måste ha massa solljus, naturstenar och markstäckare. Längst till höger står en praktmagnolia som inte får så mycket sol eller lä som den kanske vill ha men skall våga i bland. Som marktäckare har jag låtit myskmadran för den gamla rabattan att fortsätta ut i denna.
Sedan kommer ett par trampstenar som säkert inte kommer få plats senare. En vidjehortensia och vipphortensia som får en sockblomma som markstävckare vid sin rot.

Praktmagnolia

Vidjehortensia Annabelle

Vipphortensia Limelight

Sockblomma Niveum
Nyplantering
 Här har vi allt igen fast bakifrån. Känslan av att gränsa av kanten men det vita gruset och gräsmmaten inte skall bli för skarp hoppas jag skall försvinna i och med att marktäckarna kommera växa i hop med gräset.

Nyplantering
 Det kommer bli som en skyddad gång längst med huset om många år.

fortsättning på nyplanteringen
Här har vi hur öppet hela delen med det vita gruset är. Jag kommer att fortsätta med Annabelle och Limelight ungefär där högen med gräsmattan är och även en Blomsterkornell. Trampstenar och andra stora naturstenar för att bevara stilen och sprida värme runt växterna kommer till med. Hoppas det skall bli som en rums avdelare med en tydlig ingång.

För mig som gillar ordning och reda med listor och allt vad som kommer med det är det jätte skönt att ha en trägdårdsritning att utgå från. Nu gäller det bara att komma på hur man skall nå samma mål som ritningen.
Behöver inte vara identiskt men själva tänket och känslan som varje del av trädgården skall få vilja jag gärna få så lika som möjligt. Det är mitt tips till er som skall börja med er egna trädgård. Ta hjälp, finns allt från någon timmes besök, ritningar över hela alltet eller tom någon som gör rubbet.

Nu hoppas vi på mer strålande vårväder!
/Erika

7 kommentarer:

Hilla på My Woodhome sa...

Halloj!

Å vad fint!! Ja, tänk när det vuxit upp!
Tycker det är görsvårt att få till det så det "länkar" i hela trädgården. Vi har de senaste åren grävt, tagit bort, byggt och testat.( stor och tråkigt platt yta).Nu är det äntligen dags för planritning! Så idag och nästa söndag är jag på trädgårdskurs med egen ritning som grund!
Ska bli galet kul att få tips o hjälp. Värt det!

Ha d gott!! Kram Hilla

Anna sa...

Åhh, så härligt! Det kommer att bli kanoners!

Jag har faktiskt tänkt köpa mig en systemkamera själv i 30års present! Hittade ett finfint erbjudande häromdagen!

Kramen

Ullevidsdal sa...

Ja en ritning är nästan ett måste.

Så snyggt ni får det!

Jag försöker hålla mig till min plan , men förra helgen kunde jag inte motstå att börja med vårt hörn vid köksfönstret mot väster.
Det ser så tråkigt ut där och jag går ofta förbi där och stod inte ut med eländet.
Nu behövs det mer jord och växter förstås.

Torkvindan var det lite pill med och idén fick jag från att ha viljat köpa en dyr variant länge men tycker att det är onödiga pengar, till att klura på hur man skulle få till en själv.
Min bror o mamma hade lustigt nog talat om något liknande så det ligger kanske i generna ;-)

KRam Helene

Sjöbris o vita ting sa...

Hej!

Första gågen jag hittar hit, kul, jättefin och inspirerande blogg! Vår soffa Nova som du frågade om är en riktigt skön "mys soffa" som man får plats många i. Vi är jätte nöjda, dock har vi haft ett knäpp ljud i ena ryggstödet, så det är något som inte är ok. Dock har EM lovat att beställa en ny del till oss, då felet tydligen var känt. Har inte fått utbytesdelen ännu, men så länge som EM fixar detta känns det OK. Så kolla detta när ni får hem er soffa, så ni ganska omgående kan felanmäla OM det skulle hända er också.
Blev överlycklig av att se era fina ytterdörrar, då vi verkligen behöver byta ut vår pardörr inom kort...
Ha en skön kväll!/Kristin

Marina sa...

Härligt att varva med lite utomhusjobb.
Sockblomman är en blomma som jag gillar mycket. SÅ söt!

Ser himla snyggt ut med stenen du använder.

Kra

Helena sa...

Vilken spännande trädgård. Skulle bli jätte kul att få se hur det ser ut när det har vuxit till sig lite, så jag hoppas att du visar det :) Kram

Villa Nystuga sa...

Låter väldigt fint som du beskriver det och härligt att få sätta spaden i backen!

Jag lade ut en fråga på FB om någon kände för att ta sig an vårt trädgårdsprojekt och visst fanns det entusiaster! Ser fram emot att sätta mig ner och se hur skisserna växer fram. Imponerande hur man kan förvandla jordhögar till en prunkande trädgård :)

/Cecilia