torsdag 23 augusti 2012

Plantering runt stenar

Stol med trädgårds vy
Tänkte jag skulle visa vad jag ser från den här stolen som står mitt i planteringen med stenkyndel och prydnadsgräs. Hade en vit stol i plast innan men jag har fått lite trevligare stol av svärmor.

Vy från stol
I skydd av farstun sitter man riktigt skyddat när vinden ligger på från väster. Tänk en häck längs med hela muren till höger så kommer det här bli riktigt skyddat och privat.

Triangelplantering
Det här är planteringen som syns till vänster på förra bilden. Stenarna ligger längs med framtida stenläggningen som förhoppningsvis kommer få en något rundad form. Dekorgruset kommer med brytas med stenar som ligger i en böjd form där av den något udda formen på planteringen.

Citrontimjan
I kanten på hela planteringen blir det citrontimjan, nu finns det inte så många plantor kvar i butikerna så det blir något jag får fortsätta med nästa år.

Plantering med plank
Den här planteringen är precis bakom planket som vi har satt runt grillen. Hoppas att det skall ge bra stöd för klättring och skydd för vinden.

Akebia och italiensklematis
Hoppas att värmen inte kommer att skada klätterväxterna. Jag har planterat Akebia som skall dofta gott och en mörk italienskkleamtis.

Plantering med mörka växter
Här hoppas jag att jag kommer att sitta och njuta en stund i solen eller i skuggan framåt kvällen. Prydnadsgräset kommer bli runt 150cm höga och bra mycket vidare än idag så stolen kommer bli mer skyddad än så här. Lavendeln och stenkyndel hoppas jag kommer dofta gott runt benen.

Solhatt
I den här planteringen har jag försökt samla lite växter med mörkt inslag. Här är det en mörk solhatt, tyvärr har inte skrivit ner namnen på plantorna men jag får uppdatera senare.

Stockros Nigra och mörkt gräs
Jag kunde bara inte motstå det här mörka gräset med dem härliga, luddiga vipporna när jag var i plantskolan. Dock lite känsligt för frost, hur skall jag komma i håg det i ett par månader till? Mörk var den i alla fall.
Jag har även planterat stockrosor, även den en mörk sort "Nigra". Tror jag skall plantera fler så det blir riktigt maffigt med svarta blommor.

Stäppsalvia Caradona
Den här stäppsalvian har jag precis fått hem 10 plantor av från Hortogreen. Jag kommer sätta nästan samma blommor i en plantering runt resterande av stenläggningen. Om man jämför med andra blåvioletta stäppsalvior har jag sett att den här har mörkare stjälkar.

Solhatt
Solhatt är rätt fräcka, jag hade aldrig kunnat tro att mitten av blomman skulle vara så hård och plasttig. Hade jag hittat lite billigare plantor hade jag gärna fyllt på med fler. Massa stockrosor och så massa fjärilar som kretsar kring ett stort fång av dem här. Då var det ju det här med den västliga vinden och vindskyddet från häcken som inte är så stor än.....jag lär få vänta länge på riktigt maffiga blommor som inte blåser sönder.

/Erika

5 kommentarer:

Ullevidsdal sa...

Helt underbart vackert kommer det bli!

Du har valt växter som jag själv gillar både grönt, örter och färg :-)
Stockrosor ska jag försöka få till nere vid vår gärsgård .... när jag får tid ;-)

Kram Helene

Maria sa...

Jättevackra planteringar. Eran trädgård kommer att bli något utöver det vanliga när den växt till sig. Älskar stäppsalvia, röd solhatt, stockros och konstgräs. Önskar att jag hade en större trädgård och plats för fler rabatter och blommor. Svärmor har också berg på tomten. Hon har hängt ett nät över berget som en kaprifol klättrar upp över. Jätte vackert!

Marina sa...

Sittplatser är bra! Att dessutom sitta i lä är ju hur bra som helst så en häck blir nog bra.
Fina växter du köpt. Jag ska på trädgårdsdag på söndag och har kanske något med mig hem då.

Kram

Taklyftet sa...

Det kommer bli jätte vackert nästa år när allt börjar växa upp. Hoppas att du fick användning av plantorna. Jag har ringt designern nu och hon kommer den 12 sept, det ska bli så spännande!

Lindas trädgårdsblogg sa...

Vilken härlig plats ni fått till vid entrén!! Vad plant, som jag inns så sluttade det och var ganska ojämnnt? :-) Det blir kanon med häcken sen. Och så kul att välja och vraka bland växterna!!