söndag 11 november 2012

Häcken i vädret

Avenbokplantor
Till skillnad från förra helgen så värker min kropp från trägårdsarbete den här helgen. Förra helgen var nog det jobbigaste att vara mätt på god mat. Jag har satt 40 barrotade häckplantor totalt i helgen, HELT SJÄLV.

Avenbokplantor
Jag började med 25 plantor avenbok i går innan det var dags för veckans andra kalas. Vi kan grejen med att fylla år samtidigt i vår släkt! Sa ju att hösten började lite lågmält men att vi tar igen det med kalas.

Häcken längs med muren
Dag två och alla 30 plantar av avenbok är planterad. Gick åt ett par säckar jordo för att fylla upp en jämn nivå mot muren. Snacka om flashback från i somras när jag gick och bar jord och renget öste ner. Vet inte riktigt vad skillnaden var faktiskt den här sommaren jämfört med hösten?! Ett år äldre den här helgen då kanske.

Solig höstdag
Till slut fick jag lite härlig höstdag idag och jag var snabbt framme med kameran. Här ser man hur häcken sticker upp bakom muren. Tanken är ju att den skall bli en meter högre och ge bra skydd till den här delen så att man kan få lite lä någon stans på vår tomt.
Huset med häck
Här är häcken i en tredje vinkel. Hoppas att man förstår hur det hela hänger i hop kring vår farstu och nya trädgårds delen nu.

Trädgårdsprojekt sommaren/hösten 2012
Japp och en fjärde och sista vinkel på häcken och våran slänt. Om ett par år hoppas jag att man inte kan se när man går omkring där upp vid förrådet.

Prakthäggmispelplantor
Jag satt inte bara en häck utan TVÅ. Den andra satte jag mer eller mindre i mörker med hjälp av en pannlampa. Här är två plantor jag satte ner innan middagen. Det kommer bli prakthäggmispel längs med tomtgränsen mot ena grannen.

Rötter
För er som är lite nyfikna på att plantera en häck och inte har sett hur en barrotad planta ser ut så kommer en fin bild här. Jag tog alltså hem 70 plantor i min nya, fina, lilla bil utan att smutsa ner den med en smula jord. Jag trodde inte ens jag skulle få dem in i bilen över huvudtaget så det var positivt på många sätt.

Bar rotad planta
Här är en planta av prakthäggmispel, Amelanchier lamarcki. Ungefär samma storlek på plantorna fick vi även vår syrenhäck för ett par år sedan. Då rymdes 20 meter häck i en flyttkartong. Barrotade växter är verkligen jätte bra. Mycket billigare än inhandla, inte tunga att flytta runt, frakten av dem går mycket smidigt.

Hoppas nu att jag följt alla tips och trix som finns så att alla 70 plantor klarar sig över vintern. Till våren skall jag ge dem alla kärlek (hästbajs) som dem vill ha.

/Erika

2 kommentarer:

Ullevidsdal sa...

Vilket jobb!
Grattis!

Jag vill sätta en häck runt köksträdgården, men kan inte bestämma mig riktigt vad jag vill ha.
Har några alternativ. Den ska vara tät men inte växa för högt och gärna vara ngt ätbart, så det blir svårt att få till :-)
Är dock inte färdig med köksträdgårdens utformning så det är ingen panik, men jag hade tänkt börja sätta häck i år. Nu blir det nya tag nästa år i stället.

Kram Helene

Marina sa...

Jättefint kommer det bli tror jag.

Kram!