onsdag 14 november 2012

Belysning i mörkret

Hela huset belyst
Det är många som börjar fundera över belysning nu när mörkret kommer tillbaka. Jag tog min kamera och stativ och gick ut och fotade en kväll. 

Led spottar upp mot innertaket
Våran belysning är styrd via vår elcentral. Just nu så lyser den en förbestämd tid när vi tänder den inifrån. Vi kommer senare ha den på timer så att det är upplyst när vi kommer hem från arbetet.

X eller kryss belysning vid ytterdörren
Vi har två olika belysningar vid farstun. En lite mer diskret, kryssbelysning och en som ger ett mer allmänt ljus.

Belyst tomt
Vi kan även tända takfotsbelysning på förrådet och stolparna längs med grusgång inifrån. Det är något som används flitigt nu i höst när vi går till jobbet eller väntar på besökare som får grusgången upplyst.
När vi får ordning lite mer på den här sidan av tomten kommer vi att belysa häcken längs med hela gången upp till huset. Jag vill även belysa träden bakom huset som man kommer när man går förbi huset och när man är i köket.

Takfotsbelysning
Alla belysning vi har utomhus är LED belysning eller lågenergi. Vi har faktiskt tom belysning i vedförrådet som syns här. Kommer behövas nu i vinter när vi hämtar massa ved!

Takfotsbelysning
Jag är väldigt nöjd med belysningen av våra klängrosor nere vid garaget. Våra grannar tycker det är trevligt att vi lyser upp vägen till bussen och brevlådorna med den här.

Nock belysning på garaget
Här är belysningen av ena gaveln av garaget. Vi har samma typ av belysning i nock både i huset och förrådet.  Det var här uppe på garaget vi bodde i över ett år när vi renoverade för fullt i huset.

Nockbelysning av garaget
En nock beslysning kan lysa upp riktigt bra om man väljer en starkare lampa. Den kan även vara väldigt diskret. Vi har dimmerfunktion på vår nockbelysning och kan där med variera belysning av våra hus.

Vår tomt, belyst i November
Här är hela vår tomt belyst. Jag bjuder på lite extra belysning från garaget där sambon arbetar med sin bil.

/Erika med ljus i mörkret

5 kommentarer:

Helena sa...

Snygg belysning. Jag gillar särskilt takfots belysningen. Den ska jag lägga på minnet ;) Alltid kul att hitta inspiration hos andra, tack! kram

Ullevidsdal sa...

Belysning är jätteviktigt.

Ni har det så fint!

Vi har dagsljus och timer styrd belysning ute och i våra fönster. Vilket är skönt att slippa komma hem till ett mörkt hus liksom att på morgonen gå upp med lite lagom belysning inne.

Vi har planerat belysning längs vägen till brevlådan/soptunnan ca 70 meter.
Tom har nån tekniknörd idé om att det ska vara rörelsedetektorer så det tänds längs vägen när man går där.
Har i alla fall i stort sätt bestämt vilken belysning vi ska ha där. :-)

Kram Helene

Villa Nystuga sa...

Kul att se hur ert hus och tomt ser ut kvällstid. Jättefint med belysningen och visst är det som du säger även mycket praktiskt :)

/Cecilia

Marina sa...

Belysning är något jag skulle vilja ha mer av här hos oss.

Fint!

Kram

Lindas trädgårdsblogg sa...

Väldigt snyggt med belysning på husen och i trädgården. Ni har väl inte så mycket gatubelysning heller? Förstår att det blir riktigt mörkt på kvällarna!