onsdag 26 oktober 2011

Köket med den fina diskhon


Jag gillar verkligen mitt kök och jag har skrivit om det en hel del. Kan ha att göra med att det var det första rummet som blev klart och att jag gillar att använda (sambon skall inte få några ideéer här hoppas jag). Ett inlägg visade resan från ett litet litet utrymme till ett härligt stort och ljust kök, "Köket"


Ett inlägg som visar hur hela köksinredningen kom på plats finns med i historien. Det var nog hit Anna hittade när hon sökte på "porslinsho". Jag fick en fråga från Anna om hur vår köksleverantör hade löst problemet med en stor och tung porslinsho.I kväll har jag roat mig lite grann med att fota köket men speciellt diskhon för att kunna svara på Annas frågor.


Vi har valt ett ett underskåp till vårdisk som är lite bredare än själv diskhon för när man köper porslinshoar kan inte leverantören garantera att den är exakt t ex 90 cm bred. De har en differens på någon/några centimeter och har man då ett för litet skåp till hon blir det väldigt fel. Vi har därför lite mellanrum bredvid diskhon men vi har täckbitar för det här. Inredningen i skåpet kommer från IKEA.


Annas fråga: "Jag hittade hit när jag sökte på "porslinsho". Så jag undrar var den kommer ifrån? Hittar inte det i texterna om köket. Och, så undrar jag ju, hade er köksleverantör ett särskillt skåp som var avsett för en porslinsho eller hur löste ni det? För som tex ikea har ju ett visst skåp avsett för sin porslinsho."


Vårt kök heter Sundbornköket och kommer från Hagaköket. Vi har köpt det via en lokalleverantör där vi bor. Mer information om vår köksserie finns hos Sundborn. Skåpet har en extra förstärkt skiva som diskhon står på. Jag vet inte hur IKEAs skåp ser ut men jag antar att det är något liknande. Man ser tydligt på bilden att översta skivan är tjockare jämfört skåpen bredvid. Vi har infällda luckor vilket gör att man ser alla kanter runt skåpen men att den här skivan är tjockare är inget man tänker på.


Porslinshon kommer från Franke och är också köpt genom köksleverantören. Den är jätte stor vilket är en stor fördel när man t ex bakar och avverkar ett par degbunkar snabbt. Vi har valt att ha ett litet diskställ i ena hon för disk som inte tål att köras i maskin. IKEAs svarta är inte det mest praktiska men det funkar och framför allt så syns det inte så tydligt.


Sedan har vi det här med rengöring av en porslinsho. Vi har järnhaltigt vatten vilket bidrar till fläckar på porslin som diskhoar och tvättställ. Jag har inte hittat ett bra medel för det här än men här kanske ett tips att testa från Franke.

"Rengöring
Slipande rengöringsmedel bör inte användas eftersom de ger en matt finish.
Blanda lut med vatten enligt instruktion. Applicera med en svamp eller en mjuk trasa och skölj ytan på diskbänken grundligt med mycket vatten. Inte bara kommer det att göra ytan glansig, det kommer också att bidra till att hålla diskbänken hygienisk.
Obs: Blekmedel, kan skada både oralt och på kläderna, så använd alltid gummihandskar och se till att du sköljer ordentligt. Säkerställ korrekt ventilation eftersom blekmedel avger starka ångor.
Beprövade rengöringsmedel som hushållens ättika eller vinäger lösning kan användas för att ta bort kalkavlagringar. För svåra fläckar, täck med en bit hushållspapper indränkt i vinäger och låt stå över natten.
Du bör vara mycket försiktig med alla ämnen som innehåller fluor, som till exempel rostborttagare och tandkräm. Se till att avlagringar tas bort omedelbart eftersom de kan orsaka fläckar om de lämnas för en längre tid."


Anna, jag hoppas att du har fått svar på dina frågor om vår porslinsho. 

/Erika 

7 kommentarer:

Erika Flood sa...

Vilket supersnyggt kök! Kul att få lite närbilder på allt. Fint fotat och fint allt.
Lycka till med rengöringen av den snygga hon.
Kram

Humlan sa...

Vilket fantastiskt kök!! Wow.. Där hade nog till med jag lyckats ha kul och göra mat!

/Veronica

Mia sa...

Finfint är det allt, blir lite avis. :)

Vi har också mycket järn i vårt vatten. Det enda som funkar på porslinet i badrummet är Cillit bang, den med orange "kork"/spray. Spraya (jag brukar köra runt med en diskborste för att få ut skummet i hela handfatet), låt verka några minuter och jaa, det är faktiskt nästan som i reklamen, att det nästan går att bara spola bort. Nästan som trolleri! :D

Helena sa...

Det är jätte fint med porslinsdiskho, men jag har brukat fundera på hur praktiskt det är. Just utifrån det där med rengöring men även utifrån ytan.. om det inte är extra lätt att slå sönder glas och dylikt i den? Hur som så har du ett härligt kök! Kram Helena

Anonym sa...

Hej Ika, vad kul att du hittade till min blogg och att det finns fler inredningstokiga i närheten! :-)
Verkligen snyggt kök, gillar stilen! Har också porslinsho och är helnöjd med min från Ikea. Har hört att man kan torka ur den med citronsyra o vatten när den blir smutsig men har inte testat ännu. Inga kraschade glas i min ho än så länge, däremot på betongbänkskivorna... Ska bli kul att följa fortsättningen på ert husprojekt.
Trevlig helg! Susanne

Anna sa...

Så fint kök ni! Härligt med en stor ho kan jag tänka mig! IKEA har ju nån liknande!

Jag förstår att du trivs i ditt underbara hem!

MISS ALICIA sa...

Hej!

Ta gärna en titt på nätbutiken missalicia.se, där det finns smycken för dig och accessoarer för ditt hem.

Bland annat har vi lägst webbpris i Sverige på Kew Royal Botanic Garden's populära doftljus!

Skäm bort dig själv i höstmörkret, eller varför inte vara ute i god tid med julklapparna?

Välkommen!

Vänliga hälsningar,
www.missalicia.se