måndag 27 februari 2012

Universalprodukt

Varning smutsig bild!
Smutsig porslinsho
Alla med porslinsho har säkert någon gång funderat över något riktigt bra rengörningsmedel som inte repar porslinet men ändå lämnar det så där blänkande rent som det är i alla TV reklamer. Jag har skrivit om det tidigare, här.

Har testat maskindiskmedel (inte skrubbat med det), special medel från badrumsleverantören Inr, köpt hem Askorbinsyra men inte vågat testa. Inget gjorde den en gång i tiden vita hon "sparkling white" igen.


Fram tills den gången jag hade bakat och ställt ner alla redskap i hon i väntan på att jag kunde fylla diskmaskinen. När jag tömmer hon och sköljer rent ser jag en helt vit och fin fläck utan att ha gjort något.
Det kallar jag zuperduper medel! Dock fick jag tänka till om vad jag hade använt när jag bakade.
Det enda som kunde vara lite starkt var.....


Rent och fint
.......BAKPULVER!
Nu någon månad senare har jag vågat mig på att testa och så hör "sparkling white" är hon igen! Som ny helt enkelt!

Så här gjorde jag:
Fuktade hela botten och pudrade ut en täckande lager med bakpulver. Väntade tills det började fräsa lite och testade  sedan med att gnugga med fingertoppen mot porslinet. Smutsen släpper loss bara man drar fingret genom hela gäggan.
Hoppas ingen viftar med pekarfingret mot mig att det här är absolut jajja för det känns som en zuperduper medel som man alltid har hemma och bra mycket billigare än alla andra specialmedel diverse tillverkare vill trycka på en.

Trevlig sparkling måndag!
/Erika

5 kommentarer:

Marina sa...

Ja, det låter bra. Jag har använt bakpulver i kaffebryggaren en gång och det blev också bra vill jag minnas. Vårt problem här är tvättstället. Det har blivit så matt och vi har problem med järn i vattnet. Inte kul!

Kram

smultron äro små sa...

Vilket finfint tips, vad fin den blev.Det ska ja pröva nu när jag snart har porslin hov.
ha det gott

Helene sa...

Bikarbonat har jag kört med, men bakpulver innehåller ju det så det är väl detsamma.
Undrar vilket som är billigast ?!

Tips till Marina som har järn i vattnet, som oss.
Det finns antagligen också kalk i ert vattnet som binder järnet annars skulle det nog bara rinna vidare.
Vi har köpt en kalkkrossare eller vad man ska kalla det på Clas Ohlson en elgrej som sänder ut pulssignaler i ledningen så kalket krossas och rinner vidare och tar med sig järnet också.

Dock blir det ju lite av stillastående vatten, men det tar jag bort med ättika och salt.

Kram Helene

Anna sa...

Bakpulver är bra grejer det! Jag använder det på keramikhällen med. Även där med strålande resultat

Villa Nystuga sa...

Sökte runt efter "Franke porslinsho" och hamnade otippat här hos dig ;)

Vad tycker du om att ha en porslinsho? Jag tycker de är väldigt fina, men är de praktiska? Smutsen är en sak, du har ju visat nu att det går och få dom riktigt fina hur lätt som helst ;), men "äter" en porslinsho mycket glas? Tappar man något så slås det ju sönder direkt, eller? Vad tycker porslinshon om att ta emot smällar?

/Cecilia