torsdag 30 juni 2011

Detaljer

Hängränna
Visst vill ni se mer bilder från farstukvisten? För er som funderar på att bygga en egen hoppas jag att alla mina tusen bilder på sommarens finast projekt verkligen ger er inspiration att göra en egen.
Vårt brutna tak är inte 45 grader som jag har förstått är det vanligast. Därför var den här vinkel lite svår att få till utan att justera lite på lite plankor och hållare. Det gäller att tänka till flera gånger när man jobbar med vinklar i 3D.

Stupränna




Vi har valt svarta stuprännor på alla våra hus. Vi tycker att det bryter av mot allt det ljusa som annars är på husen.

Överliggare



Det finns många fina handledare som är rundade upp till men vi vill ha en ännu bredare så det blev att tillverka egen rundning. Sambon har fräst kanterna på båda sidorna på alla överliggare. De är fortfarande tillräckligt stora för att ställa en kaffe mugg på dem!

Takstol och råspont



Har jag sagt det innan? Semesterprojektet är att måla upp och ner förhoppningsvis kommer inte nacken bli sned efteråt.

Myshörna
Här i hörnet hoppas vi att det står en stol i slutet av sommaren. Planen är att fynda på reorna.


Myshörna
I andra hörnet vid kattens kattlucka blir det en stol till så att vi får var sin. Nu till det svåra......vilken typ av stolar tycker du hade passat här under? Tanken är att man kan sitta här och kolla mot solnedgången som är till vänster i bild.

Visst är det skönt med semester!!
/Erika

onsdag 29 juni 2011

Svensk sommar

Bild lånad från Aquis
Eftersom svensk sommar är som den är har vi valt att åka en vecka till Grekland i år igen. Gott att ha detta att längta till när sommarregnet smattrar utanför och vinden rycker loss allt löst byggmaterial den kan hitta.

Korfu blir det i år och jag hoppas på en ledig solsäng och ett parasoll. Kanske en och annan paraplydrink sedan är jag nog nöjd....

Vad ska ni göra på semestern?
/Erika, drömmer sig bort

måndag 27 juni 2011

Det blommar i Juni


Det är roligt att se vad som blommar varje månad när man sitter i soffan i Januari och längtar efter solen så här kommer lite bilder att ha som inspiration till vintern. Välkommen att titta!


Rosa surfiner blev den genomgående tråden på altanen på baksidan i år. Trots blåsten har de växt riktigt bra. Tog tom upp färgen i en ny bordsduk och kanske att det blir lite färggladare filtar med. Vita blir ju smutsiga efter en myskväll ute!





Har ramat in matplatsen ute med lite rosa färgklickar för att ge lite mer färg än bergsgrå.


Här hade jag hängpelargoner förra året men de växte ingenting så jag är väldigt nöjd med att dessa har växt så bra trots lite solljus.


Jag är ingen jätte stor grönsaksodlare men en tomatplanta har vi i hop med lite örter och de trivs bra här bak.


Rabarbern växer på som vanligt, har försökt att hålla upp den med en planka för att ge dillen och gräslöken lite chans till solljus. Ge smultronen någon dag till så är de riktigt röda och goda. Jordgubbarna behöver nog lite mer än så.


Jätte vallmo, fläder, Japanska krypmalört, vit kantnepeta  och björnbär bor här i. Alla väntar otåligt på att det skall bli nya fina rabatter så att de får komma på sina rätta plats.

Spanskblodnäva tror jag det är tillsammans med en rosa pion som jag ännu inte sett blomma. I bakgrunden ser ni farstukvisten. Vill sitta i en skön stol där under taket med en filt o se solen gå ner.......sånt gör man när man har semester..... Framsidan vätter mot väster och gaveln mot söder för er som har frågat om vi har kvällssol här eller inte.



Älskar lavendel...... Ser ni mitt måleri jobb som väntar mig på semetern? Jupp, jag ska måla taket inne i farstukvisten. Det blir extra skönt att sitta där under o mysa när det är målat och nacken alldeles knäckt.

Hoppas ni hade en trevlig Midsommar!
/Erika

söndag 26 juni 2011

Norrgavel, efter byggställning

Norrgavel
Marina frågade mig hur vår naggade Norrgavel såg ut. Sökte lite om när jag senast visade den och det var förra sommaren. Gjorde ett fint före och efter inlägg som egentligen skulle vara början på liknande inlägg om varje gavel. Jaja, ni har fått se vår Södergavel i väldigt många vinklar den här våren med pergolan och farstukvisten så den kan man nästan säga är avklarad.

Norrgavel med pergola
Tänk om bilderna kunde förmedla vindbruset i öronen som man hade när man fotade kortet. På bilden ser det ut som vi har en toppen sommardag men icke. För att fota den här gaveln måste jag stå på grannens tomt, den kommer med andra ord bli svår att fota om ett par år när syrenhäcken har växt till sig.

Vit rabatt
Vit pion som har knoppar för första gången, vit löjtnantshjärta, vit sjömanshjärta, vit akleja och vit myskmadra. För att vara skuggsida så växer det rätt bra här. Finns plats för mer plantor och jag tror jag ska testa med hortensian jag fick av sambon härom dagen. Den är svagt rosa men passar nog in ändå. Från början var här även murgröna på räcket men den dog av de kalla vintrarna. Skall byta ut till en klätterhortensia tror jag.

Pergola från norr
Den här sidan om pergolan kommer att få mer o mer asiatiska växter och utseende. En lugn oas var det tänkte.

Planteringshörna
Jag hade min planteringshörna här redan innan vi byggde om men nu undrar jag om jag inte ska flytta den så att det blir lite lugnare här.

Asiatiskt tema
Fick några stenar över så jag testade med att lägga dem här. Vill kunna gå runt huset utan att gå på gräs. Här skall även dansksjösten eller liknande små stenar ligga och rakt fram kommer det rhododendron och azaleor.

Baksidan av förrådet
Hit hade jag tänkt flytta min planteringshörna, en lång bänk som hänger på väggen och någon typ av förvaring för all jord. Tror det blir bra om än lite ensligt. Vad tror ni?

Det var vår norrgavel....väster och öster kommer någon gång.
/Erika

onsdag 22 juni 2011

Farstukvistutsmyckning

Södergavel
Kan man ana en liten stolthet hos sambon när han ber mig lägga upp mer bilder på farstukvisten hela tiden? Den här gaveln gillar jag att fota, blir lite lagom maffigt tycker jag. Norrgaveln ser inte likadan ut då huset är lite naggat i ena hörnet.

Sneakpeak ut!
I framtiden när vi  tar emot gäster så är det så här vi ser dem.....ståendes under ett härligt tak på ett härligt altangolv av riktigt kraftiga plankor. Kom i håg känslan av hur altanen ser ut för jag tänkte be er om lite tips om utemöbler där.

Klossar på planka
Jag hade en massa klossar som jag doppade i olja för ett tag sedan och som jag verkligen trodde jag hade visat er vad jag gjorde med. Här är när jag doppade dem och här målar jag dem. Visst är det en genialisk målarlösning? Den kom jag på helt själv o den var mycket lyckad!  Gissa vad de är till?!?!

Staketklossar
Här sitter de uppsatta i hop med staket på farstukvisten.

Staketkloss
En liten kloss i närbild, sambon hittade dem på ABI Trä och är egentligen hyllkonsoll. Tror att detta är det som är mest krussidulliga på hela huset. Vi har många detaljer men inte så här snirkliga.

Farstukvist en sommarkväll
Den här bilden föstår ni säkert inte är tagen de sista dagarna för det har varit riktigt Midsommarväder men man måste väl få drömma lite.

Trevlig Midsommar på er!
/Erika

Puss på dig snickarn min, du är grym!

torsdag 16 juni 2011

Farstukvistsuppdatering

Farstukvist
Här kommer bilder på farstukvisten som jag lovat. Har varit ute lite sent på kvällarna och fotat så bilderna är lite gryniga, hoppas ni ursäktar.

Staket
Vi har sninckrat i hop "kassetter" av staketpinnar som jag grundmålade innan. Sedan har jag målat ett lager till innan vi ska sätta dit dem. Fyra av sex är klara, går inte så fort att få dem klart när man får stå och slåss mot knotten utomhus.

Handledare
Här står ena kassetten redo att sättas på plats. Man ser även handledaren som S har fräst en fin kant på. Den kommer bli perfekt att ställa av en mugg på när man sitter här och myser av regnet en kväll.

Takpapp
Takpappen är grå och extra tjock. Den känns nästan som gummi när man känner på den. Den skall klara att ligga på tak utan något taktegel.

Byggtrappa
En äkta byggtrappa till entren, gjord av pallar. Känns riktigt trevligt att gå hem ihemfrån på morgonen nu när man får stå under tak och låsa dörren.
Farstukvist
Lite rosa solnedgång ser man iallafall, var ute några minuter försent annars hade jag fått riktigt fina bilder.

Midsommar är snart här och i år innebär det semester för oss. Hoppas på många härliga kvällar på alla våra uteplatser!

/Erika

måndag 13 juni 2011

Pergolalåda


Lägga ut bilder på söndagkväll....hmm borde känna mig själv bättre att det inte finns tid att lägga upp bilder på en söndag. Vi höll på fram tills det var dags att äta middag vid åtta tiden. Måla måla måla och så lite blomlåda. Fin va?

10 kärror makadam
 Bland det sista jag gjorde var att köra 10 kärror med makadamm upp för hela tomten för att fylla ut botten på lådan då vi tog bort plankorna som den står för för att ge er utrymme åt blommorna.

Sommarblommor
Tog en sväng förbi en av de största blombutikerna och absolut inte en av mina favoriter. Hade inte riktigt räknat med att plantera några blommor i helgen o runt 15-tiden på en söndag är det inte så många ställen öppna. Fyllde bilen med 8 säckar jord och vad jag tyckte generöst tilltaget med blommor.

Provplanterat
Vi grävde ju upp vinrankan vid gamla farstutrappan och fram tills nu har den stått i en storkruka och verkar ha klarat sig rätt bra. Här har vi kört ner den i lådan och provat med lite ettåriga växter.

Armeringsmatta att klättra på
Vi har återanvänt armeringsmattan från rosen New Dawn som vi flyttade på när vi började måla om förrådet. Den klarade sig inget vidare kan jag säga. Hoppas det går bättre för vinrankan även om den får dela med sig av utrymmet och nog kom lite väl långt ner med sin rotklump gentemot tidigare.

Sommarplantering ur fokus
Blev riktigt nöjd med färgvalet av blommorna och i hop med några kryddor och kanske något mer som klättrar kommer detta att rama in vår matplats toppenfint!

Sambon tyckte jag skulle lägga ut lite mer bilder på farstukvisten visst visst sa jag.......Hade inga bilder att lägga ut och ute regnar det så det blir en annan dag helt enkelt.

/Erika

Ps. Har ni svårt att kommentera? Testa med att högerklicka på Kommentera länken och öppna i ny flik. Annars går det alltid att maila mig på ikasbloggsmail@gmail.com

lördag 11 juni 2011

Doppade klossar

Jätte vallmo

Oj vad det växer överallt nu efter värmen och regnet som kommit. Vallmo har fått sin första knopp och är större än någonsin. Den kommer nog göra skäl för namnet jätte vallmo. I bakgrunden ser ni huset med den fina farstukvisten. Hoppas har mer bilder på söndag med fler framsteg.

Klossar
I kväll har jag doppat lite klossar i grundolja, ni får se var de ska sitta på söndag hoppas jag som sagt. Kollegan tyckte jag skulle ta lite rosé innan jag målade för att göra det hela lite trevligare.

Rosé en sommarkväll
Det blev rosé efter målandet och gräsklippningen. Blev väldigt lyckat att sätta sig ner efter en tuff match med gräsmattan. Men va härligt det är med en nyklippt gräsmatta. Grönt och prydligt, städat helt enkelt.

Vad ska ni göra i helgen?
/Erika

tisdag 7 juni 2011

Farstukvist unde uppbyggnad

Råspont på taket
Vilken underbar sommarhelg vi har haft, kanske att den slutade i lite varmaste laget men det är ju det här vi väntat på hela långa vintern. Vi har kämpat på hemma med farstukvisten på lite olika håll. Här kommer fortsättning på hur den har växt till sig.

Takstolsdetaljer
Det här med takstolar och vinklar och vrår är inte så lätt som det ser ut när det kommer till 3D. Här gäller det att tänka till ett par gånger och gärna att man testsågar någon regel på plats.

Takstolsdetaljer

Takstolsdetaljer

Njutning
Farstukvisten har redan inbjudit till några fika stunder. Hoppas att det blir fler lika härliga som den här....
Kort arbets vecka, snart är det helg igen och vi kan snickra vidare.
/Erika

söndag 5 juni 2011

Stor förändring på gång

Entren före
Dags för nästa utomhusprojekt, det gäller att passa på när man har några extra dagar ledigt. Vi började med att kapa av altanen som förut gick runt hörnet och hängde i hop med trappan.

Ur "Farstukvist & verandor av Hans Mårtensson"
Den här gången har vi fått kompletera Internet med böcker från bokbussen. Vi har utgått från en modell av en glasveranda även om det är en farstukvist vi skall göra. Böckerna har gett många tips på olika takstolar, räcken, information om virke som passar till samt historik bakom det mest som har att göra med farstukvistar.

Tomten 2 juni
Jag tror aldrig vår tomt har haft så mycket grejer på sig som just nu. Vi har ändå byggt i två år nu i sommar men detta är rekord. Nytt och gammalt material samlas i hop med min målarplats och en gammal farstutrappa.


Här har sambon tagit ner hela den gamla trappen och börjat med ett ramverk till den nya. Den blir rätt stor för vi vill täcka in både dörren, fönstret och kattluckan.


Här är golvreglarna på plats och en provplanka för golvet. Sol från morgon till kväll är det som gäller för den här platsen.

Nu börjar det likna en dansbana mer och mer. Trallen syns in med den ligger på och är riktigt ordentligt tilltagen så det är stabilt.


Vi har haft super väder än så länge den här långhelgen. Tyvärr jobbade vi i fredags men vi har hunnit med en hel del ändå. Så här fina kvällar vill man bara inte missa så givetvis stannar även vi upp o njuter av solnedgången.

Dags att gå ut och fortsätta måla staketpinnar!
/Erika